Rensdyr med lys

Julens lys og farver: 10 festivaler rundt om i verden

Når den mørke vinter for alvor har ramt, lyser julen op med funklende og stemningsfulde lysdekorationer. 

Over hele verden fejres julen og de kommende lysere tider med storslåede lysfestivaler og illuminationsshows i gaderne og byerne. Her er 10 fængende eksempler på, hvor du kan opleve julelyset og farverne i al deres pragt.

Lysfestival i Berlin, Tyskland

Hovedstaden i Tyskland går all-in på julelyset med sin årlige Festival of Lights. Fra midten af oktober og ind i det nye år transformer lyskunstinstallationer bygninger, seværdigheder og gader i byens centrum til en magisk lysverden i et mylder af farver. Oplev klassiske monumenter som Brandenburger Tor og Berliner Dom badet i smukke lysshows og lyslabyrinterne i bydelen Potsdamer Platz. Det hele kulminerer på årets længste nat, Vintersolhverv, hvor de flotteste lysshows begejstrer berlinerne.

Amsterdam Light Festival, Holland

I den hollandske hovedstad sætter Amsterdams årlige Light Festival en spektakulær streg under det stemningsfulde vinterlys. Op mod 30 kunstnere og lysdesignere spreder deres installationer ud over byens maleriske kanaler og smalle gader. Nyd lysshows og lyskunstinstallationer i det flotte nattemiljø eller tag en særlig kanalrundtur og oplev lysshowet med båd.

Fête des Lumières i Lyon, Frankrig

Lyonfestivalens fyrværkerishows og lysdekorationer hitter igen i år i den franske storbys gader og pladser. Fête des Lumières strækker sig over fire dage i starten af december og har rødder helt tilbage til 1600-tallet. Lyonborgere og turister stimler sammen for at nyde storslåede lysshows på arkitekturperler som katedralen og operahuset, udsmykket af verdens bedste lyskunstnere og designere.

Kobe Luminarie i Japan

Den japanske by Kobe har siden 1995 stået for et fantastisk nattelysshow i december måned. Kobe Luminarie er enestående: over 200.000 lysende småstykker placeres foroven på byens gader under enorme trækonstruktioner, der spænder flere kilometer ud over bymiljøet. Oplev en varm belysning og et storslået spil af skygger og mønstre i de snævre gader.

Taipei’s årlige Lysfestival

På Den Nationale Universitets campus udspiller Taipei sin store julelysbegivenhed hvor lyskunstnere fra hele verden udstiller unikke lysinstallationer og iscenesætter store lysshows på den mere end 20.000 kvm store plads. Lysfestivalen i Taiwan trækker årligt over fem millioner besøgende til den billedskønne og stemningsfulde lysoplevelse.

Edinburgh’s Christmas

Skaberværket bag den skotske hovedstads julefestligheder, Edinburgh’s Christmas, er andet og mere end de traditionelle julemarkedsboder. Den fantastiske lysopsætning på pladsen East Princes Street Gardens med lysinstallationer og projektioner på den historiske bygningsfacade The Mound gør Edinburgh’s Christmas til et unik lystæppet vinteroplevelsesfestival.

Lissabon Under Stregen

Januar rammer som bekendt måneden efter højdepunktet juletravlheden. Men Portugals hovedstad Lissabon holder fantasien og varmen ved lige med sit lysfestivalshow “Lissabon Under Stregen”. Her nedtoner kunstnere og lyskunstnere lyset til en stemningsfuld og stilfuld lysopsætning, der ændrer gaderne, bygningerne og parkerne i de indre bydele med lave, farvede belysninger hen over 15 dage i det nye år.

Llumenariø i Andorra

På slottet Sant Vicenç d’Enclar i Pyrenæerne ligger det lille fyrstedømme Andorra, hvor der helt særligt lyser op i mørket i december måned. Middelalderslottet bliver under Llumenariø-festivalen badet i nok de mest fuldendte og forunderlige lysinstallationer. Hundredvis af LED-lys samt lys- og skyggespil guider publikum gennem en uforglemmelig naturoplevelse med magi og drømmerier.

Ideernes Festival i Albuquerque, USA

Julen og forårslyset smelter sammen til en farverig oplevelse ved Ideernes Festival i den amerikanske by Albuquerque. I december og de første par måneder af det nye år oplyses byparker og byggefacader af kunstnere, der eksperimenterer med moderne lysteknologier og sæsonens skiftende lysningstider. Væggene lyser i avantgardeprojektioner, og lys-LED-installationer danner stemningsfulde miljøer.

Vivid Sydney i Australien

Det sydlige Stillehav holder årets længste dag ved juletid, så det giver god mening at runde juribildrene af med en af verdens største lysfestivaler – Vivid Sydney. I 23 nætter hen over maj og juni forvandler lysdesignere Sydneys ikoniske skyline og byrum til lysscener. Det hele kulminerer i en kæmpe natlig lysskov med visuelle og lydteknologiske oplevelser.

Der er med andre ord rig mulighed for at opleve julen og den forestående forårssæson i et brusende og farverigt lyshav – både i Danmark og ude i den store verden. Mørketiden har aldrig været smukkere.

Læs flere spændende rejseguides på rejsevejledningen.dk